filmFESTIVAL

Filmblokken: Editie 2022


De films zijn verdeeld in blokken van  80 a 90 min.

Films met een gebroken hart symbool kunnen gevoelige emotionele onderwerpen bevatten.

Blok 1

Titel Info
Oxygen Op een verre planeet lijdt een astronaut-arts aan zuurstofgebrek. Om te overleven en haar dochtertje te kunnen terugzien, moet ze hartverscheurende keuzes maken. Als mens en als dokter moet ze een hoge prijs betalen.
11 min / animatie / door: Rocky Grispen en Violette Belzer
Hi my name is Jonny Polonski (Genomineerd voor Golden Fleece Award)

In 1996 verschijnt de debuutplaat van de jonge Amerikaan Jonny Polonsky. Het wordt één van de favoriete favoriete platen aller tijden van de 18-jarige Otto-Jan Ham. Polonsky breekt echter niet door en verdwijnt van de radar. Tot, bijna 25 jaar later, Otto-Jan Ham de vergeten muzikant naar België haalt.
70 min / Documentaire / Door: Otto Jan Ham en Sjoerd Tanghe

Winnaar Ensor 2022 Beste Documentaire, Nederlandse première

Vertoning Zaal
Donderdag (opening) | bestel uw ticket Theaterzaal: 19:45 uur
Vrijdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 17:00 - 18:30

 

Blok 2

Titel Info
Beau Monde

Tijdens een avond in een sterrenrestaurant lopen de spanningen hoog op en dreigen de maskers af te vallen bij het personeel en hun gasten. Een verhaal over twee sociale klassen met hun eigen geheimen en façades.
26 min / fictie / door: Hans Vannetelbosch

Publieksprijs Vlaamse Fictie op Kortfilmfestival Leuven, Nederlandse première

So We Live

Een schijnbaar normale avond van een familie in oorlogsgebied. Het ene moment oogt heel alledaags, het andere gaat het enkel om overleven.
16 min / fictie / door: Rand Abou Fakher

Juryprijs Vlaamse Fictie op Kortfilmfestival Leuven

All The Poems I Didn't Send Er waren zoveel gedichten geschreven dat op een dag werd besloten ze allemaal in een ruimte te plaatsen waar dansmarathons elkaar ontmoeten en troost vinden in de andere. Een dansfilm over empathie, vermaak, ritueel, participatie, spektakel en liefde.
24 min / fictie / door: Arjan Gebraad
Demi

Wanneer twintiger Demi zich tijdens haar zwangerschap steeds meer verstikt voelt door haar bemoeizieke ouders, besluit ze weg te vluchten op haar scooter.
24 min / fictie / door: Rachel van Bruggen

Winnaar Noordsterren 2021 Festival Assen

Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Theaterzaal 19:00 - 20:30 uur
Zaterdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 15:30 - 17:00 uur

 

Blok 3

Titel Info
Wall #4 Wanneer een bioscooppubliek de bezochte film begint af te kraken, krijgt het plot een onverwachte wending.
8 min / fictie / door: Lucas Camps
Dertien Dagen ‘Tevreden overleden’ wil Floor Haak (86) op zijn rouwkaart. Hij stopt met eten en drinken en beleeft samen met zijn zoons, die bij hem intrekken, de laatste dertien dagen van zijn leven.
44 min / documentaire / door: Gijs Haak
L'homme Inconnu De Vlaamse schrijver Louis trekt naar de Côte d’azur in de hoop er inspiratie op te doen voor zijn nieuwe roman. Wanneer hij de knappe Tommy ontmoet, weet hij geen blijf met zijn verlangens.
22 min / fictie / door: Anthony Schatteman
Easter Eggs

In een klein dorp gaat het gerucht rond dat de exotische vogels van het Chinese restaurant ontsnapt zijn. Twee verveelde tieners willen hen vangen en gaan op zoek. Tijdens hun avontuur ontdekken ze dat ze aan hun dagdagelijks bestaan kunnen ontsnappen, maar niet aan elkaar. Easter Eggs is een korte animatiefilm over buitengewone dingen op doodgewone plaatsen.
14 min / animatie / door: Nicolas Keppens

Publieksprijs Vlaamse Animatie op Kortfilmfestival Leuven, Officiële selectie Berlinale Shorts 2021

Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 20:45 - 22:00 uur
Zaterdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 17:15 - 18:45 uur

Blok 4

Titel Lengte
Naya In deze korte documentaire volgen we het leven van wolvin Naya, die met een GPS-halsband vanuit Oost-Duitsland naar België liep. Ze is de eerste wolf in België sinds honderd jaar en is plots wereldnieuws, maar dan neemt haar aanwezigheid een mysterieuze wending.
24 min / documentaire / door: Sebastian Mulder
Waarom Bleef Je Niet Voor Mij In 'Waarom bleef je niet voor mij?' vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.
25 min / documentaire / door: Milou Gevers
Terug Naar Zotteken Waes In Terug naar Zotteken Waes k​eert Mathis terug naar zijn geboortedorp om de erfenis op te halen van zijn stervende vader, de beruchte oud-crimineel Nicolas. Zijn vader is bereid hem het geld te geven, op één belangrijke voorwaarde.
20 min / fictie / door: Lobke de Boer
God Was Here Een korte documentaire over een wonder wat 85 jaar geleden plaatsvond in Maglavit, een klein dorpje in Roemenie. Het hele dorp, behalve de schaapsherder Lucian, gelooft in deze Godsverschijning. Hij heeft echter dit wonder harder nodig dan hij zelf denkt en hij worstelt tussen wel en niet geloven.
25 min / documentaire / door: Raluca Lupașcu
Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 22:30 - 24:00 uur
Zaterdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 19:15 - 20:45 uur

Blok 5

Titel Lengte
Wounds Don't Heal In The Dark Een mysterieuze ontmoeting tussen een succesvolle zakenvrouw en een man aan het eind van zijn loopbaan, blijkt heel anders te zijn dan beide ze hadden kunnen verwachten.
9 min / fictie / door: Zouhair Mtazi
The Fantastic Life Of John & Benji De Rijksoverheid wil dat mensen met psychische problemen zo veel mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. John is hier een van. Drie keer werd hij gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Nu woont hij samen met zijn chihuahua in Arnhem. Hoe hem dat vergaat zie je in de documentaire.
33 min / documentaire / door: Sabine Eijkholt en Anne van Riel
Foster Een pleeggezin probeert nog één normale ochtend samen te hebben, voordat de jongste zoon terug moet naar zijn biologische vader.
12 min / fictie / door: Jordi Wijnalda
Star Tijdens haar dansles doet Stella er alles aan om de solopartij te krijgen maar door haar onzekerheid verliest ze al snel het contact met de realiteit.
13 min / fictie / door: Catherina Iosifidis
Ada Ada moet kiezen. Ofwel schuldig pleiten voor een moord die ze niet gepleegd heeft, ofwel haar onschuld bewijzen voor een jury.
14 min / fictie / door: David Williamson
Winnaar Beste Cinematografie op Kortfilmfestival Leuven
Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 14:45 - 16:30 uur
Vrijdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 17:15 - 18:45 uur

Blok 6

Titel Lengte
Deepfake Therapy Onder begeleiding van een rouwtherapeut voeren nabestaanden via een nieuwe digitale techniek een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren. Ze halen herinneringen op, stellen dringende vragen en gaan de confrontatie met onuitgewerkte zaken aan.
24 min / documentaire / door: Roshan Nejal
Vlekkeloos Ruby (15) woont met haar hardwerkende moeder en haar jongere zusje in een buitenwijk. Het gezin leeft onder de armoedegrens. Haar moeder draait dubbele diensten en Ruby voelt zich verantwoordelijk naar haar moeder toe. Wanneer Ruby ongesteld wordt komt ze er achter dat er geen menstruatie producten meer in huis zijn.
16 min / fictie / door: Emma Branderhorst
Mia Thuisverpleegster Mia doet haar ronde langs haar patiënten: een alleenstaande man, een verslaafde moeder, een rijke oude vrouw en haar zoon. Door de ontmoetingen wordt Mia geconfronteerd met zichzelf.
25 min / fictie / door: Christina Vandekerckhove
Humo Award op Kortfilmfestival Leuven, Nederlandse première
Broer Broers Ivo (16) en Tom (18) hebben een hechte band. Ivo merkt echter dat Tom zich steeds vreemder begint te gedragen. De grote broer waar hij altijd tegen heeft opgekeken dreigt hij kwijt te raken. Hij doet er alles aan om Tom bij zich te houden en de rest van het gezin en de psychiatrie ervan te overtuigen dat zijn broer niet gek is.
28 min / fictie / door: Lisanne Sweere
Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 19:00 - 20:30 uur
Zaterdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 13:15 - 16:00 uur

Blok 7

Titel Lengte
Versailes Tijdens een break met haar vriendin, keert Sanaa terug naar Versailles, de sociale woonwijk waar ze opgroeide. Ze wil het contact met haar jongere zus herstellen. Ze maken plannen om samen naar zee te gaan, waar ze beiden nog nooit geweest zijn.
20 min / fictie / door: Hyun Lories
VAF Wildcard Fictie, Publieksprijs, Film Fest Gent, 2020
In Flow Of Words In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië. Ze interpreteerden schokkende getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenissen aanwezig te laten zijn. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stem en ervaringen centraal.
22 min / documentaire / door: Elaine Esther Bots
Wildflowers - The children of never

Tijdens een saaie zomervakantie probeert een nieuw meisje, Willow, haar weg te vinden in een speciaal internaat. Hier leert ze in het reine te komen met haar traumatische verleden. Terwijl ze de andere bewoners ontmoet en probeert vrienden te maken, komt ze erachter dat hun duistere verleden hen samenbindt.
25 min / fictie / door: Ammen S. Ogedengbe
Beste Debuut op Kortfilmfestival Leuven

Lioness Als de temperamentvolle Sylvie (17) te horen krijgt dat ze haar kind bij de geboorte moet afstaan, besluit ze te ontsnappen uit de jeugdinrichting waar ze is geplaatst. In haar ogen is het de enige oplossing om te voorkomen dat haar kind dezelfde geïnstitutionaliseerde jeugd krijgt als zij heeft doorstaan.
12 min / fictie / door: Philip Besamusca
Vertoning Zaal
Zaterdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 19:00 - 20:30 uur

Blok 8

Titel Lengte
Zonder meer Een camping in volle zomer wordt opgeschrikt door de plotse verdwijning van een jongen van zes. De kleine Lucie en haar oudere broer Jeroom zijn ook op de camping en gaan op hun eigen manier om met het verontrustende nieuws..
15 min / fictie / door: Meltse Van Coillie
Eervolle Vermelding van de jury op Kortfilmfestival Leuven, Officiële selectie Berlinale Shorts 2021
Save it Als puber ligt de wereld aan je voeten. Helaas geldt dat niet voor Delilahs beste vriendin Melanie. Daarom besluit Delilah om Melanie te redden van haar depressie.
45 min / fictie / door: Amira Duynhouwer
Nova Wanneer Nova (15) haar zusje Ivy samen met haar moeder Maria naar voetbaltraining brengt, zegt de nieuwe trainer Nadia dat Ivy helaas niet meer mee kan doen totdat de contributie is betaald. Wanneer Nova daarna een geruststellende hand van Nadia op haar schouder voelt, wordt ze overvallen door een gevoel dat ze nog niet kent.
11 min / fictie / door: Luca Meisters
Koekoek! Een eenzame man woont in een koekoeksklok. Elk uur wordt hij uit zijn kleine huisje gekatapulteerd om ‘koekoek!’ te roepen.
7 min / fictie / door: Jörgen Scholtens
Vertoning Zaal
Vrijdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 20:45 - 22:15 uur
Zaterdag | bestel uw dagticket Kleine zaal: 13:30 - 15:00 uur

Blok 9: Winnaars 2020

Titel Lengte
Fauve

In een mijn zinken twee jongens weg in een schijnbaar onschuldig machtsspel met Moeder Natuur als enige waarnemer.
17 min / fictie / door: Jeremy Comte

Beste fictie Tegenstroom 2020

Klem

‘Klem’ vertelt het verhaal van een toevallige ontmoeting op de trein tussen de voormalige chirurge Els en de Palestijnse vluchteling Sulayman.
18 min / fictie / door: Ish Ait Hamou

Beste Nederlandstalige film Tegenstroom 2020

3 Logical Exits

Een sociologische meditatie over de verschillende 'uitgangen' die jonge Palestijnen kiezen om om te gaan met het leven in de vluchtelingenkampen.
15 min / Documentaire / door: Mahdi Fleifel

Beste documentaire Tegenstroom 2020

Onderhuids

Keesje is een vijftienjarig introvert meisje. Zij en haar vrienden, Lize en Dunja, zwemmen samen in een synchroonzwemteam.
20 min / fictie / door: Emma Branderhorst

Beste Opstromer Tegenstroom 2020

Barrier

September, 1944. Twee Canadese soldaten vinden een aangespoelde jongen op een Nederlands strand. Waar komt hij vandaan en is hij te vertrouwen?
10 min / fictie / door: Niels Bourgonje

Beste Zeeuwse Film Tegenstroom 2020

 

Un Chanteur Invisible

Zo'n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en koude wind de mistral door de Provence. Hij ontregelt, daagt uit, kwelt, inspireert.
27 min / documentaire / door: Hannah van Tassel

Beste film van het festival Tegenstroom 2020

Vertoning Zaal
Zaterdag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 16:30 - 18:45 uur
Zondag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 16:45 - 19:15

Golden Fleece Genomineerden

Titel Lengte
So We Live Een schijnbaar normale avond van een familie in oorlogsgebied. Het ene moment oogt heel alledaags, het andere gaat het enkel om overleven.
16 min / fictie / door: Rand Abou Fakher
Wildflowers - The children of never Tijdens een saaie zomervakantie probeert een nieuw meisje, Willow, haar weg te vinden in een speciaal internaat. Hier leert ze in het reine te komen met haar traumatische verleden. Terwijl ze de andere bewoners ontmoet en probeert vrienden te maken, komt ze erachter dat hun duistere verleden hen samenbindt.
25 min / fictie / door: Ammen S. Ogedengbe
In Flow Of Words In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië. Ze interpreteerden schokkende getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenissen aanwezig te laten zijn. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stem en ervaringen centraal.
22 min / documentaire / door: Elaine Esther Bots
Dertien Dagen ‘Tevreden overleden’ wil Floor Haak (86) op zijn rouwkaart. Hij stopt met eten en drinken en beleeft samen met zijn zoons, die bij hem intrekken, de laatste dertien dagen van zijn leven.
44 min / documentaire / door: Gijs Haak
Mia Thuisverpleegster Mia doet haar ronde langs haar patiënten: een alleenstaande man, een verslaafde moeder, een rijke oude vrouw en haar zoon. Door de ontmoetingen wordt Mia geconfronteerd met zichzelf.
25 min / fictie / door: Christina Vandekerckhove
Humo Award op Kortfilmfestival Leuven, Nederlandse première
Inclusief intro's Jean Paul van Bendegem 15 min
Vertoning Zaal
Zondag | bestel uw dagticket Theaterzaal: 13:00 - 16:00 uur